Gewoon Anders biedt begeleid zelfstandig wonen voor mensen met autisme

Begeleid zelfstandig wonen voor mensen met autisme? Dat is ons werk. Kijk maar naar de video!

Gewoon Anders biedt begeleid zelfstandig wonen voor mensen met autisme, die moeite hebben zelfstandig te leren wonen. Het zijn jongvolwassenen vanaf 17 tot een jaar of 30 met een autisme spectrum stoornis (ASS). Het zijn jonge mensen, bij wie bijvoorbeeld een vorm van PDD NOS of ADHD is ontdekt. 

Beschermd wonen midden in een woonwijk

Onze woonvoorziening bevindt zich midden in een woonwijk van Roden, in noord-Drenthe. Het is een gewoon rijtjeshuis, in een buurt met veelal jonge gezinnen. Het is een kleinschalige woonsetting: onze groepen zijn nooit groter dan vier deelnemers.

Bij ons heb je je eigen kamer en een persoonlijke begeleider, waar je regelmatig contact mee hebt. Met deze begeleider werk je aan je vaardigheden om zelfstandig te kunnen wonen. Het is beschermd wonen, want ook ’s nachts is er altijd iemand aanwezig in het woonhuis. 

Wij bieden begeleiding voor jongeren vanaf 17 jaar, die tegen de volgende dagelijkse zaken aanlopen:
– Hoe ziet je dag eruit qua werk, studie en vrije tijd?
– Op welke manier regel je je geldzaken?
– Hoe hou je je kamer/huis op orde?
– Op welke manier zorg je voor goed contact met je ouders?
– Hoe zorg je ervoor dat je vrienden hebt en houdt?
– Ook leren we je boodschappen doen, koken en alles schoon te houden

Begeleid zelfstandig wonen voor mensen met autisme; dat is Gewoon Anders!
Begeleid zelfstandig wonen voor mensen met autisme; dat is Gewoon Anders!

Werkwijze van begeleid zelfstandig wonen voor mensen met autisme

Er wordt een beschermde omgeving geboden, met rust, regelmaat, duidelijkheid en geborgenheid. Wij werken volgens de ‘Geef me de Vijf’-methodiek van Colette de Bruin; wie, wat, waar, wanneer en hoe. Veiligheid, gezondheid, welzijn en de ontwikkeling van de deelnemer staan voorop:

  • Iedere jongere heeft zijn eigen leerplan en werkt op zijn eigen manier met een vaste begeleider aan doelen.
  • We kijken naar mogelijkheden in plaats van beperkingen.
  • We geven veel positieve aandacht.
  • Rust, regelmaat en overzichtelijkheid zijn onze leidraad.

Kijk voor meer informatie ook op onze pagina Werkwijze.

Wij leren onze cliënten huiselijke vaardigheden, zoals het doen van de was.
Wij leren onze cliënten huiselijke vaardigheden, zoals het doen van de was.

Begeleid zelfstandig wonen voor mensen met autisme bij ons thuis én op locatie

Als je bij ons thuis geleerd hebt om zelfstandig te wonen, stroom je door naar een eigen plekje. En ook daar, volledig op jezelf, blijven wij begeleid zelfstandig wonen bieden. Je krijgt, net als bij ons thuis, een persoonlijke begeleider toegewezen. Die komt meerdere keren per week bij jou thuis langs. Zo blijven we je helpen met de zaken waar je tegenaan loopt.

Overdag wordt er van je verwacht dat je dagbesteding hebt, een studie volgt of (vrijwilligers-)werk doet. Wij vinden het belangrijk dat ouders/verzorgers een onderdeel blijven van de zorg rondom jou. En wij maken dan ook graag gebruik van hun kennis. Dit gaat uiteraard in overleg met jou.

Wij onderhouden intensief contact met verschillende vormen van dagbesteding, zorginstellingen, scholen, bewindvoering en mentorschap. Voorbeelden hiervan zijn de financiële begeleiding van Pecunia budget en beheer en dagbesteding Ons theehoes.

Wij geven cliënten niet alleen begeleiding bij ons thuis, maar ook op locatie bij degenen die zijn doorgestroomd naar een eigen huis.
Wij geven cliënten niet alleen begeleiding bij ons thuis, maar ook op locatie bij degenen die zijn doorgestroomd naar een eigen huis.

Hoe kom je in aanmerking voor Gewoon Anders?

Wij werken alleen met cliënten uit de Drentse gemeenten Aa en Hunze, Tynaarlo, Noordenveld, Midden-Drenthe en Assen. Onze zorg bieden we ook aan mensen uit de gemeente Westerkwartier (provincie Groningen).

Voor het ontvangen van ondersteuning van Gewoon Anders, heb je toestemming nodig van jouw gemeente. Daarvoor heb je een indicatie nodig vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Daarnaast kan je ook een indicatie krijgen vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Dit is in de vorm van persoonsgebonden budget (PGB). 

Als jij van de gemeente toestemming krijgt bij ons te wonen, dan wordt er ook een eigen bijdrage van jou of jouw ouders verwacht. Deze bijdrage is afhankelijk van jouw of hun inkomen. Als een cliënt begeleiding ontvangt in een eigen woning, dan is de eigen bijdrage een vast bedrag per maand. Je kunt de hoogte van deze eigen bijdrage opvragen bij het CAK.

Wij helpen jou en jouw ouders graag op weg met een aanvraag voor (financiële) steun bij jouw gemeente. Neem hiervoor even contact met ons op.

Vertel een vriend!

Kunnen wij wellicht een kennis van je helpen? Deel dan ons verhaal via een van de onderstaande knoppen. Alvast bedankt!

App een vriend!
Mail een vriend!

Wilt je graag eens vrijblijvend kennismaken of langskomen? Maak dan een afspraak met:

Trees Kerkhoff
06 3122 0608
gt.kerkhoff@gewoonanders.info